- 07 Ağustos 2017
Tel kadayıf, Tel Kadayıf Standardı’nda elenmiş buğday ununa, içme suyu katılması ile hazırlanan hamurun, tekniğine uygun olarak dökülüp pişirilmesi veya yufka haline getirilip kesilmesi ve gerektiğinde kızartılması suretiyle elde edilen bir yarı mamüldür, şeklinde tanımlanmaktadır.
Kaynaklarda Selçuklu ve Anadolu Beylikleri zamanında imaretler ve aşhanelerde verilen yemekler listesinde kadayıfın da bulunduğu, Prof. Ünver “Berayı Hassa” adındaki mutfak defterlerindeki kayıtlardan Sultanın tercihleri arasında kadayıfın bulunduğu nakletmektedir. Bu bilgilerden kadayıfın tarihçesinin çok eskilere dayandığı anlaşılmaktadır.
Tel kadayıfın Erzurum’da “kadayıf dolması” olarak bilinen çeşidi ise içi cevizli olarak sarılıp yumurtaya bulanarak tavada kızartılıp sonra şerbetlenerek tüketilmektedir.
Erzurum’da kadayıf denince, akla ilk olarak Ramazan ayı gelmektedir. Kadayıf dolmasız bir iftar düşünülemez. Ramazan ayı boyunca hemen hemen her iftarın tatlısı kadayıf dolmasıdır.İftar vakti yaklaşınca Erzurum ev hanımları iftar hazırlıklarına girişirler. Bir taraftan et yemekleri, bir taraftan çorbalar, bir taraftan da kadayıf dolması hazırlanır. İftarda kadayıf dolmasının olduğunu gören erkekler ve misafirler, hemen hemen her gün yedikleri halde yine de heyecanla iftar vaktini beklerler.